Боб по манастирски с наденица

Рецепти 120 мин Сложност Порции 6

Хранителни стойности:

726
kcal
32 г
протеини
31 г
мазнини
69 г
въглехидрати
17 г
фибри

Приблизителни стойности, базирани на една порция

Необходими продукти:

  • 500 г бял боб
  • 2 стръка целина
  • 1 връзка магданоз
  • 1 глава стар лук
  • 3 бр. червени чушки
  • 2 бр. моркови
  • 1 стрък пресен чесън
  • 2 бр. домати
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с. л. червен пипер
  • 2 с. л. брашно
  • 6 бр. Македонска наденица Аз ям!
  • 4 стръка прясна мащерка
  • 5-6 листа пресен джоджен
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1 ч. л. девесил
  • 1 1/2 ч. л. сол
  • 1/3 ч. л. черен пипер
  • 4 с. л. олио

Начин на приготвяне:

Измийте боба и го накиснете в студена вода от вечерта. На сутринта отцедете набъбналия боб и изсипете в тенджера. Налейте вода, така че да покрие боба и сложете на котлона да заври. След като заври водата, изхвърлете я и налейте вряла вода. Добавете стеблата целина и завързани дръжките на магданоза към боба. Сложете го да ври под капак на тих огън до пълно сваряване. През това време си подгответе зеленчуците.

В една купа добавете нарязана на ситно глава лук, листата магданоз, кубчетата чушки, кубчетата моркови, накълцания стрък чесън и рендосаните домати. Към зеленчуците добавете и 3 цели скилидки чесън. След като бобът стане готов, отстранете целината и дръжките от магданоза. Изсипете към него нарязаните зеленчуци и разбъркайте и го сложете да поври за 10 минути.

В сух тиган препечете червения пипер с брашното за около 1-2 минути, докато замирише и сместа стане златиста. Размийте сухата смес до гладка каша в малко вода. Нарежете 6 бр. наденица отгоре на решетка. След като бобът е поврял за кратко със зеленчуците, изсипете кашата от пипер и брашно към боба. Добавете мащерка, джоджен, девесил, чубрица, сол и черен пипер.

Изсипете боба в тава, залейте с малко олио и наредете отгоре наденицата. Печете в сгрята фурна на 220 градуса за около 30мин. или докато се запече наденицата. Бобът се сервира леко охладен, за да се разгърнат всички вкусове и аромати.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ