Боб яхния с наденица

Рецепти 105 мин Сложност Порции 4

Необходими продукти:

  • 200 г сух боб
  • 2 бр. Родопска наденица Аз ям!
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 зелена чушка
  • 170 г домати от консерва
  • 1 с. л. джоджен
  • 1 с. л. брашно
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 3 с. л. олио
  • За сервиране
  • червен пипер на люспи
  • пресен хляб
  • печени люти чушки

Начин на приготвяне:

Накиснете боба в студена вода за 12 часа. Излейте водата, сложете боба в тенджера и налейте голямо количество вода. Кипнете и сменете водата. Варете около час под капак. В края на варенето посолете.

В друга тенджера загрейте олиото и запържете нарязаната на колеца наденица до златисто кафяво за 8-10 минути, като бъркате често. Извадете наденицата в чиния и оставете настрана.

В същия съд сложете ситно нарязаните лук, морков и чушка и гответе на средно силен огън 4-5 минути. Добавете червения пипер и доматеното пюре и гответе 30 секунди. Сложете брашното и джоджена и запържете за минута. Прибавете боба и водата, в която е варен. Не изливайте цялото количество вода наведнъж. Може да не ползвате цялото количество вода. Върнете наденицата в тенджерата и варете 10 минути.

Разделете ястието на порции и всяка поръсете с люспи червен пипер и люта чушка. Поднесете с хрупкав хляб.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ