Аз ям! с отношение

Европейската кухня и нейните специалитети

Пътуването в чужбина е в списъка с желания на всеки един от нас. Някои искат да обиколят света, други искат да се докоснат до конкретна страна.

Европа, като континент с разнообразие от култури, е апетитна дестинация за всеки любител на пътешествията. И като такива, за нас едно от най-важните неща при посещението на която и да е страна, където и да е по света, е храната. Тя е толкова важна, колкото са и самите забележителности наоколо. Колко от вас не са имали търпение да опитат истински френски кроасан, италианска паста или швейцарски шоколад?

Ако някога си си мечтал да обиколиш Европа и да опиташ всяко традиционно ястие, което срещнеш по пътя си, не се притеснявай – не си сам. Днес ти спестяваме пътуването и започваме директно от европейската кухня и нейните апетитни специалитети.

Европейската кухня, позната още като континентална, е една от най-разнообразните в света. Всеки район има свои традиционни вкусотии, които го отличават от останалите, но всички имат и много общо.

Главен герой в континенталните рецепти е месото – под формата на пържола, стек или котлет. Често то върви в комбинация с червено вино – и в приготвянето, и при консумацията.

Македонска наденица Аз ям! в червено вино и подправки
Македонска наденица Аз ям! в червено вино и подправки

Освен месото, в европейската кухня челна позиция заемат и млечните продукти. В Европа ще откриеш най-голямото разнообразие от сирена в цял свят, като започнеш от нашето българско бяло сирене, минеш през синьото и стигнем до сладко-соления кафяв норвежки кашкавал.

Паста с четири сирена и кренвирши
Паста с четири сирена и кренвирши

Други видни представители на европейската кухня са хлябът, пастата и тестените изделия.
Вдъхновени от традиционните рецепти на различните европейски страни, решихме да покажем как продуктите на Аз ям! могат да се впишат във всяко традиционно ястие, независимо от географската ширина.

ЩРУДЕЛ (АВСТРИЯ)
Щрудел с наденица
Щрудел с наденица

Щруделът – хрупкаво многолистно тесто с апетитен сладък пълнеж, любимо ястие на мнозина австрийци. Но ябълки с наденица?! Знаем – нетрадиционно е и със сигурност ви звучи леко налудничаво, но повярвайте ни, този щрудел ще е един от най-вкусните, които сте опитвали някога!

СУПА (БЪЛГАРИЯ)
Картофена супа с телешки салам и спанак
Картофена супа с телешки салам и спанак

Супата може да бъде открита във всяко българско меню и определено е едно от любимите ни ястия. В тази рецепта допълнете вкуса на това традиционно за нашите ширини кулинарно произведение с кубчета телешки салам Аз ям! и спанак.

САНДВИЧИ (ДАНИЯ)
Брускети със сушеница Аз ям!
Брускети със сушеница Аз ям!

У нас откритите сандвичи, т.е. тези само са една филийка хляб, не са нищо ново, също както и за датчаните. Датските сандвичи имат много вариации – с яйца, с месо, с риба и дори със скариди и червен хайвер. Ние предпочитаме да заложим на по-традиционното и гарнираме нашите филийки със сушеница, рикота и паста от люти чушки.

ГИРОС (ГЪРЦИЯ)
Кюфтета на клечка с кайсии и дзадзики сос
Кюфтета на клечка с кайсии и дзадзики сос

В Гърция гиросът е най-популярната и най-предпочитана бърза храна. Завитите питки, пълни с месо и зеленчуци могат да бъдат открити на всеки ъгъл. Ние решихме да направим наша интерпретация на тази традиционна гръцка рецепта с вкусни кюфтенца на клечка и Дзадзики сос.

ИРЛАНДСКА ЯХНИЯ (ИРЛАНДИЯ)
Зеленчукова яхния с наденица Аз ям!
Зеленчукова яхния с наденица Аз ям!

Ирландската яхния представлява готвено ястие с месо, картофи, лук и магданоз. Традиционалистите твърдят, че истинската ирландска яхния се приготвя с овнешко месо, но някои историци вярват, че първоначално тя се приготвяла с такова от коза. Някои рецепти дори включват най-популярната бира в Ирландия – Guinness.
Яхнията не е нещо непознато у нас, а дори напротив – тя е едно от най-срещаните ястия и в традиционната българска кухня. Ние я приготвихме с Македонска наденица Аз ям!

ПИЦА (ИТАЛИЯ)
Пица Маргарита с кренвирши Аз ям!
Пица Маргарита с кренвирши Аз ям!

Не един път сме говорили за пицата и ако ни следите от близо, знаете, че тя е едно от любимите ни ястия. Безспорно е, че пицата Маргарита поставя началото на една заветна ера в приготвянето на храна и нямаше как да не ѝ отдадем почит. Затова я приготвихме с любимите ни кренвирши Аз ям!

Надяваме се да сме ви подействали вдъхновяващо и с нетърпение очакваме да видим вашите кулинарни шедьоври. Не забравяйте да ги споделите с нас във Facebook и Instagram!

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ