Аз ям! навън

За пикника – винаги с добро настроение

Един от най-вълнуващите споделени моменти се случва, когато сме с близки или приятели навън, времето е топло и ние сме приготвили вкусна храна. Да, точно така – това е пикникът, който всички обичаме.

Но откъде е дошла тази дума, преди да навлезе в ежедневието ни?

Думата „пикник“ произхожда от френския израз „repas à piquenique“, който на английски се превежда като „picnic meal“ – пикник ястие. Английският израз пък вероятно идва от глагола „pick“, който има няколко значения – избирам, вдигам, изравям, откъсвам и пр.

В английския речник думата „пикник“ датира от 1750 г. и означава „хранене навън“ или „разнообразие от храна, която да бъде споделяна в общност от хора“. През първата половина на XIX век в Лондон дори съществувало пикник общество, което се събирало на пикник на улица Оксфорд. До 1860 г. широко разпространение получили кошницата за пикник, паят, чаят, специалният пикник обяд. Дори Чарлз Дикенс представил една от своите колоритни героини в условията на пикник в слънчевата провинция.

Нещо леко и приятно – с това може да опишем пикника, който американците познават от анимационния филм за мечето Йоги и други известни филми. През 70-те години на миналия век пък канадски парашутист описал военната служба в дневника си като „Това не е пикник, война е“.

Но хубавото време винаги е чудесен повод за празник. Затова пригответе храна – салам Аз ям!, пресен хляб, домати и вино – и се обадете на приятелите. Насладете се на пикника – бавно и с добро настроение.

Открийте рецептите на Аз ям! на хапване навън тук.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ