Картофен огретен със сушеница

Със сурово-сушени колбаси 60 мин Сложност Порции 6

Необходими продукти:

  • 1 бр сушеница Аз ям!
  • 2 кг картофи
  • 1 ч.л. сол
  • 200 гр кашкавал
  • 200 гр сирене
  • 60 гр масло за намазване
  • 1/2 ч. ч. галета
  • прясна мащерка
  • За соса
  • 40 гр масло
  • 2 с. л. брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • индийско орехче
  • черен пипер
  • 1/2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Измийте добре картофите под течаща вода, поставете в тенджера, налейте студена вода и поръсете със сол. Варете ги на умерена степен на котлона.

Докато картофите се варят в тиган добавете малко олио и сложете 30 гр масло. След като маслото се разтопи добавете брашното и го запържете до златисто, като разбърквате. След това налейте студеното мляко, като разбърквате енергично. Сместа се готви на умерена степен. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Гответе още няколко минути и свалете от огъня.

Подгответе и останалите продукти. Настържете кашкавала и натрошете сиренето. Към соса добавете сиренето и половината настърган кашкавал. Нарежете белената сушеница Аз ям!

Сварените картофи охладете и обелете. Пригответе тава с размери и нарежете картофите на кръгчета. Намажете тавата с масло и поръсете с галета. Наредете половината картофи и изсипете половината смес от сос Бешамел. Наредете белената сушеница. Покрийте с остатъка от картофите и соса. Отгоре поръсете с останалия кашкавал, галета и резени масло. Печете в загрята фурна на 200 градуса до готовност или около 30 минути.

Готовото ястие поръсете с прясна мащерка. Сервирайте докато е топло.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ