Кесадиля с шпеков салам, доматена салца и лют млечен сос

Рецепти 60 мин Сложност Порции 10

Необходими продукти:

  • За питките
  • 500 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 25 г олио
  • 100 г кисело мляко
  • 1/2 ч. л. сода
  • 150 мл вода
  • За плънката
  • 1 бр. Шпеков салам Аз ям!
  • 1 ч. ч. настърган кашкавал
  • 1/2 ч. ч. крема сирене
  • За доматената салца
  • 1/4 ч. ч. лук
  • 1/4 ч. ч. магданоз
  • 3 люти чушки (без семената)
  • 2 средно големи домата
  • сол
  • черен пипер
  • За лютия млечен сос
  • 1/2 ч, ч, заквасена сметана
  • 2 бр. люти чушки

Начин на приготвяне:

За питките

В дълбока купа добавете всички продукти и ги размесете добре, докато се получи хомогенно и гладко тесто. Оставете го да почине за поне 30 минути. Ако решите да престои повече, нека да бъде в хладилник. За всяка питка е необходимо около 80 г тесто. Оформете го на топка и разточете равномерно, докато се получи около 20 см питка.

За лютия млечен сос

В блендер сложете заквасената сметана и лютите чушки – разбийте до получаване на пюре. Ако искате да е още по–пикантно, добавете повече люти чушки.

За доматената салца

Сложете лука, магданоза и лютите чушки в блендер и ги пасирайте. Нарежете доматите на малки кубчета и ги добавете към получената смес. Добавете сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре.

В голяма купа сложете салама, кашкавала, крема сиренето и доматената салца. Разбъркайте добре. Изсипете около половин чаена чашка от сместа върху питка и разнесете добре. Сгънете питката на половина и я сложете в предварително нагорещен тиган. Сложете толкова питки, колкото може да побере тигана и печете от 2 до 4 минути на страна. След като кесадилите са готови, ги извадете и разрежете на 3 триъгълни парчета. Сервирайте с лютия млечен сос отстрани.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ