Кюфтета по чирпански

Рецепти 90 мин Сложност Порции 4

Необходими продукти:

  • За кюфтетата
  • 500 г кайма Аз ям!
  • 1 яйце
  • 1/2 глава лук
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. галета
  • За соса
  • 3-4 с. л. олио
  • 1 глава лук
  • 3-4 картофа
  • 200 г домати от консерва
  • 500 мл зеленчуков бульон или вода
  • 1 с. л. чубрица
  • 2 моркова
  • 2 червени чушки
  • 2 зелени чушки
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 2 ч. л. сол
  • 3-4 клонки пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

В голяма купа сложете каймата, добавете много ситно нарязания лук, яйцето, галетата. подправките и омесете добре. Оставете да постои 20 минути, за да се овкуси добре. Разделете сместа на 12 равни части и оформете топчета. Запържете кюфтенцата за 3-4 минути от всички страни, само колкото да хванат лека коричка и извадете в чиния.

В широка тенджера загрейте олиото и запържете едро нарязаните лук и моркови за 3-4 минути. Добавете чушките нарязани на едри парчета и гответе още 10 минути на средно силен огън. Посолете, подправете с черен пипер, червен пипер и чубрица и добавете картофите нарязани на големи кубчета. Разбъркайте. Гответе 2-3 минути, като бъркате често и прибавете доматите и бульона. Сложете кюфтенцата, покрийте с капак и гответе още 20-25 минути, докато картофите омекнат.

Поднесете със ситно нарязан пресен магданоз.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ