Наденица с хариса и дип от картофи и бял боб

Рецепти 60 мин Сложност Порции 4

Необходими продукти:

  • 2 бр. Родопска наденица Аз ям!
  • 2 глави червен лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • 600 г картофи
  • 5-6 клонки пресен магданоз
  • 1 с. л. захар
  • 3 червени чушки
  • 500 мл пилешки бульон
  • 80 г хариса паста
  • 400 г бял боб от консерва
  • 50 г масло
  • 50 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите на едри парчета и ги сложете в тенджера със студена вода. подсолете, оставете да заври и гответе 15-20 минути. Свалете съда от котлона без да отцеждате водата.

Почистете чушките от семената и нарежете на тънки ивици. Обелете лука и нарежете на полумесеци, а чесъна – на филийки. Загрейте зехтина в широк тиган на средно висока температура. Сложете нарязаните на ивици чушки, подсолете и гответе 5 минути, докато започнат да омекват. Намалете котлона, добавете чесъна, лука и захарта и гответе 15 минути.

Разтворете хариса пастата в пилешкия бульон. Разрежете наденицата на две по дължина, а след това на още две по дължина. Сгорещете зехтина в тиган и гответе наденицата 10 минути. Добавете лука и чушките. Гответе още 5 минути. Сложете бульона с хариса и оставете да се готви 10-12 минути.

В тенджерата с картофите сложете боба и оставете за 3-4 минути да се затопли. Отцедете и прехвърлете в купа. Добавете маслото и млякото, подсолете и подправете с черен пипер и намачкайте.

В чинии за сервиране сложете от картофения дип и отгоре сложете от наденицата с чушки. Поръсете със ситно нарязан магданоз.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ