Аз ям! българска кухня

Най-българският начин да зарадваш близките си

В последните години се появиха мълви-провокации към кухнята, която сме свикнали да наричаме наша – мусака, баница, ракия. Но начинът, по който приготвяме храната – според заветите на баба – е автентичен за нашите земи.

Най-българският начин да зарадваме близките си е като им приготвим боб и го поднесем с наденица. Препоръчваме наденицата да бъде Аз ям! – софийска, родопска или македонска, за да бъде ястието народно от край до край.

Най-българският начин да зарадваш близките си

А що се отнася за боба, на гърне или в тенджерата, отделете няколко часа, в които да го варите. Тайната на боба е в сминдуха. Със сминдух – познат още и като чушната мерудия или рогата чубрица – приготвят боб в Североизточна България и в района на Тракия. От бабите в Стара Загора, Нова Загора, Сливен и околностите им знаем, че сминдухът придава онази специфична миризма на боба, която ни изпълва с носталгия и ни умилява по родното.

Най-българският начин да зарадваш близките си

Изсушен и стрит, от сминдуха се прави също и шарена сол – традиционната българска смес от подправки, с която обичаме да наръсваме кренвиршите, след като ги запечем с кашкавал на грил.

Аз ям! е това, което избираме, когато на масата поднасяме български ястия. Защото е с доказан вкус и качество.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ