Аз ям! с отношение

Най-честите грешки в етикета на масата

Колко пъти досега сте заемали мястото си на официална вечеря, захапвали сте изкусително хлебче и две минути по-късно сте осъзнавали, че този хляб всъщност не е вашият? Някога прекарвали ли сте първите няколко минути от вечерно парти, оглеждайки местата до вас в опит да разберете коя чаша за вино е вашата?

Не сте единствени: най-разпространените грешки на етикета на масата често са най-простите, и е крайно време да ги поправите.

Официалните вечерни партита не са толкова разпространени, колкото са били някога: прекарваме много време в хранене сами, споделяне на пица и пържени картофки, хранене пред телевизора, или вечери с близки приятели и роднини, при които маниерите не са от значение. Когато обаче се оказваме в изискана обстановка, където са подредени многобройни ножове и вилици, чаши за вода и вино, а салфетките са сгънати по сложен начин в екстравагантни оригами форми, осъзнаваме, че не познаваме особено много други хора там, и е твърде лесно да се притесните.

Надяваме се този списък с най-разпространени грешки на етикета да ви спести допускането на още унизителни грешки на вечеря — ще бъдете перфектният гост, към който всички ще се обръщат за напътствия и помощ в объркващи или неловки ситуации. Най-после можете да се концентрирате върху разговора и изтънчената храна, вместо да прекарвате цялата вечер в неловко суетене коя вилица да използвате и какво да правите, когато изпуснете въпросната вилица на пода.

ХЛЯБЪТ Е ОТЛЯВО

Началото на храненето е най-притеснителният момент. Опитвате се да запомните коя чаша за вино е вашата, докато същевременно предлагате вода на съседа, запознавате се със сътрапезниците си, представяте се и се опитвате да направите добро впечатление. Не е изненадващо, че често вземате по погрешка неправилния нож за хляб и посягате към чуждия хляб, защото не се концентрирате. Помнете, че хлябът ви е на чинията вляво от вас.

НЕ СВЪРШВАЙТЕ ПЪРВИ

Ако умирате от глад, когато вечерята започва, и любезно сте изчакали, докато всички други също получат храната си, преди да започнете, не поглъщайте храната си все едно не сте виждали нищо за ядене от дни. Никога не трябва вие да приключите първи храненето, дори и това да означава драстично да забавите темпото, когато наближите края на ястието си. Когато сте готови, не забравяйте да поставите ножа и вилицата заедно там, където би била стрелката за 4 часа, ако чинията ви беше часовник.

НЕ СЕ ПРЕСЯГАЙТЕ

Дори и солта и пиперът да са на една ръка разстояние, ако просто се надигнете от стола и протегнете ръка, не се опитвайте да го правите.
Другите гости не желаят ръцете ви да минават над супата им, водата им или хляба им, пречейки на храненето и вероятно прекъсвайки разговора им, докато движещата се ваша ръка прекъсва зрителния им контакт.
Изчакайте, докато настъпи удобна пауза в разговора, и любезно помолете някой да ви подде това, което ви е нужно.

НАПИТКИТЕ СА ОТДЯСНО

Не попадайте в неловки ситуации, като отпивате от нечия чужда чаша за вино, или като пиете от водата на някой друг. Чашите ви са тези над вашия нож, от дясната страна.
Не се притеснявайте да поправите хората до вас, ако те започнат да посягат към вашата чаша с шардоне.

ПРАВИЛА ЗА ИЗПУСНАТИ ПРИБОРИ

Ако изпуснете вилицата си на пода, не я вдигайте бързо, гордо заявявайки, че важи 5-секундното правило. Посегнете и я вдигнете от пода, но не продължавайте да я използвате. Любезно се извинете и помолете да ви дадат чиста вилица на нейно място.

ХРАНЕНЕ С РЪЦЕ

Какво може и какво не може да консумирате с ръце? В тази област цари сложна джунгла от неловки грешки и объркващи правила. Като цяло, на официална вечеря, където приемаме, че няма да се поднасят пица и бургери, най-добре е изобщо да не използвате пръстите си, и да се придържате към вилицата и ножа. Има изключения от това правило, например ако ви поднесат аспержи без сос, или ако желаете да извадите месото от крилото на пъдпъдък, но освен ако хапвате ребърца на барбекю, или пица на парче, ви препоръчваме да употребявате ножа и вилицата, които са ви предоставени. Те са налице по сериозна причина, а не само за красота.

МЯСТОТО НА ЛАКТИТЕ НЕ Е НА МАСАТА

Лактите никога не бива да се намират върху масата. Има проста, практична причина за това правило: ако се навеждате напред с ръце на масата, не само че се прегърбвате, но и почти гарантирано пречите на разговора около вас. Когато тялото ви е наведено напред над масата, докато поставяте ръцете си върху нея, грубо пречите на гостите да общуват с вас, както и помежду си.

РЕДЪТ НА ПРИБОРИТЕ Е “ОТВЪН НАВЪТРЕ”

Ако заемете мястото си на масата и веднага изпаднете в паника, защото сте заобиколени от ножове, вилици и лъжици с всякакви форми и размери, просто трябва да помните един прост трик: работете отвън навътре. Започнете храненето с най-малката вилица и нож, които са най-далеч от чинията, и вървете навътре с всяко следващо ястие.

ВДИГАЙТЕ ЧАША

Наистина ли толкова ви мързи, че не можете да си направите труда да вдигнете чашата си за вино до устата? Със сигурност тя не е толкова тежка, че да се налага да държите ръка или лакът на масата, за да можете да я вдигнете до устните си. Когато чашата ви е почти празна, изглежда най-болезнена маневра да пренесете съдържанието й до устата, без да вдигате лакътя от масата, така че спрете да бъдете мързеливци и просто го вдигайте всеки път, когато отпивате.

МАНИЕРИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА САЛФЕТКИТЕ

За толкова простото си предназначение, салфетките създават неоправдано много усложнения. Първо, трябва да помните, че салфетката ви е тази вляво от вас.
Второ, поставете салфетката в скута в момента, в който всички са седнали. Не започвайте да се храните или да пиете, докато тя не е разгъната и поставена на краката ви, или затъкната в ризата ви.
Не я разгъвайте със замах и артистичен жест: това е крайно ненужно привличане на внимание. Трето, ако трябва да станете по средата на храненето, за да отидете до тоалетната, не оставяйте мръсната си салфетка на масата, а вместо това я оставете елегантно положена на стола ви, където тя ще ви очаква, когато се върнете.

НИКОГА НЕ ГОВОРЕТЕ С ПЪЛНА УСТА

Това може да е просто правило, но си заслужава да го повторим, защото е неимоверно важно. Всички ние сме били учени на това още от ранна възраст, и това е нещо, което никога не бива да забравяме.
Дори и някой да ви е задал въпрос и отчаяно да искате да отговорите, но устата ви да е пълна, довършете това, което консумирате, преди да отговорите. Ако не го сторите, и вместо това опръскате сътрапезниците си с трохи, можете да бъдете сигурни, че те няма да ви задават повече въпроси до края на вечерта.

БЕЗ ОБЛИЗВАНЕ НА ПРЪСТИ

Ако се храните с пръсти, или по някакъв начин храна е попаднала на пръстите ви, не се поддавайте на изкушението да ги оближете. Салфетката ви е дадена точно за тази цел.
Избършете ръцете си в салфетката, вместо да облизвате всяка малка трохичка – независимо колко вкусна е храната.

ПОДАВАЙТЕ НАДЯСНО

Храната винаги се подава надясно. Не обърквайте системата и не тръгвайте да подавате ястието, което държите, в обратната посока – така обърквате всички.

ТЕЛЕФОНИТЕ НЕ СТОЯТ НА МАСАТА

Знаем, че сте много заети и важни хора, и че светът зависи от незабавната ви реакция на пристигналия току-що имейл, но моля, приберете телефона си.
Нищо допълнително не бива да се поставя на масата — телефони, ключове, портфейли, камери, очила; всички те трябва да бъдат върнати в чантата или джоба ви. Ако е крайно наложително да проведете телефонен разговор или да изпратите текстово съобщение, извинете се, станете от масата и се отдалечете поне на една стъпка, но за не по-дълго от една-две минути.

ОСТАВЕТЕ НОЖА И ВИЛИЦАТА

Може да ви изглежда безсмислено да оставяте ножа и вилицата, когато тъкмо ще посегнете за още една хапка, но е невъзпитано да държите приборите си, докато дъвчете и разговаряте.
Оставете ги на чинията, докато водите разговор, и моля, не жестикулирайте с тях. Насочването на ножа или размахването на вилицата са проява на грубост и невъзпитание, а има и риск да нараните някого.

СОЛТА И ПИПЕРЪТ СА НЕРАЗДЕЛНИ

Ако някой ви помоли да му подадете солта, уверете се, че подавате и пипера. Тези две подправки са като щастливо женена двойка и не обичат да се разделят. В който и да е момент.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО НА РАКООБРАЗНИТЕ

Ако не сте редовни консуматори на морски продукти и не познавате структурата на тялото на омара, нито можете да назовете всички инструменти за консумация на ракообразни, ако е възможно, избягвайте да поръчвате подобни храни в ресторанта.
Ако ви ги поднесат, копирайте поведението на другите около вас, или помолете за помощ съседа си-експерт, вместо да се опитвате да го правите по свой собствен начин и случайно да запратите крак на рак в госта, седящ срещу вас на масата.

СЪРБАНЕ НА СУПАТА

Супата е доста трудна за възпитана консумация храна, но има няколко прости правила, които можете да спазвате, за да направите задачата по елегантно ядене на супа малко по-лесна.
Първо, не сърбайте. Може тя да е гореща, но духайте внимателно на лъжицата, преди да я консумирате, и гълтайте безшумно.
Второ, вдигайте лъжицата до устата си, вместо да местите устата си до лъжицата: няма нищо по-непривлекателно от някой, прегърбен над купа със супа, бързо гребящ от нея и слагащ лъжица в уста.
Трето, когато стигнете до дъното на купата, леко наклонете купата навън от вас и преместете лъжицата към долния край на купата, за да съберете последните капки. Не вдигайте купата и не изливайте съдържанието й в устата си.

ИЗПЛЮВАЙТЕ КОСТИЛКИТЕ

Има костилка в маслината ви, и не сте се замислили какво ще правите с нея, преди да решите да я изядете.
Не я изплювайте директно от устата в чинията, вместо това дискретно я изплюйте в лявата си ръка и я поставете отстрани на чинията, или в осигурената купичка. Не го правете показно и шумно; бъдете възможно най-деликатни.

ПРОБВАЙТЕ ПРЕДИ ДА ПОДПРАВИТЕ

Може и да имате навика да не подправяте достатъчно храната у дома, така че винаги да посягате към солта и пипера и да го поръсвате върху храната, преди да сте направили и първата хапка.
Няма как обаче да знаете как домакинът или готвачът е подправил храната си, а се счита за невъзпитано да приемате, че тя е неподправена според вашия вкус, и да я затрупвате със сол и пипер, преди да сте я вкусили дори веднъж.

ЧАКАЙТЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ

Знаем, че сте гладни, и че храната на вашата чиния ви изкушава да започнете веднага да я консумирате. Не започвайте да се храните, преди всички други да са седнали и храната храната да е поднесена на всички, без значение колко се притеснявате дали ястието ви няма да изстине.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ