Аз ям! навън

Откъде идва вкусната дума салам

От детството до зрелостта и отглеждането на нашите деца, на трапезата ни винаги присъства саламът. Добавен в сандвича или на резенчета със зеленчуци върху дъска, саламът овкусява дните и често го свързваме с представата ни за домашно – кухнята на баба, сандвича от мама, мезето на татко. Но откъде идва тази толкова често употребявана дума – салам?

Салам на български, salami на английски, salame на италиански език – произходът е от латинската дума sal, която означава сол. Днес ние свързваме салама с мляно свинско месо с подправки, напълнен в черво. А легендата разказва, че някога – през около 700 г. пр. Хр. – саламът се появил като храна в малко рибарско селище в Кипър, наречено Саламис. По-късно саламът, който бил основната трайна храна заради подправките в него, спасявал десетки хиляди хора от гладна смърт – предимно по време на войни и кризи.

През 1852 г. Ида Пфайфър публикува своето произведение „Пътешествие до Исландия“, в което съвсем простичко пише: „Бял хляб и салам!“. Днес това ни се струва естествено, но когато тя го пише, въображението на читателите е предизвикано. Завинаги. През 1937 г. списание Time and Tide отбелязва: „Всеки носи кошница с храната си за деня – червено вино, франзели, салам и домати“. Това е едно ранните свидетелства за зараждащата се мода на пикниците, на които задължително хапваме и салам.

Опитайте различните вкусове на Шпеков, Заралийски и Деликатесен салам Аз ям! и преживейте усещането за връщане – към корените, към дома, към истинското.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ