Паеля с шафран, морски дарове и наденица

Рецепти 120 мин Сложност Порции 4

Необходими продукти:

  • 1 ч. ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 ч. л. шафран
  • 4 ч. ч. пилешки бульон
  • 300 г скариди
  • 300 г миди
  • 300 г октопод
  • 200 г наденица Аз ям!
  • 1 червена чушка
  • 200 г грах
  • 300 мл бяло вино
  • 100 мл зехтин
  • 1 лимон
  • сол
  • 125 г масло

Начин на приготвяне:

Най-напред поставете пипалата от октопод в тенджера с вода и варете 30-40 минути, докато при пробождане с вилица тя с лекота се изважда от месото. След това ги отцедете и нарежете на колелца.

През това време задушете мидите в бучка масло и бяло вино в тенджера под капак, докато се отворят. Оставете ги настрани.

Задушете скаридите също в масло, докато променят цвета си и станат розови, след което ги почистете от главите и люспите и ги нарежете на колелца. По желание запазете няколко цели скариди за украса.

Нарежете наденицата на колелца и я запечете в сух тиган, докато стане златиста. Оставете я настрани.

Нарежете лука и чесъна на ситно. Запържете ги в зехтин, докато омекнат, след което към тях добавете ориза и бъркайте, докато стане прозрачен. Добавете бялото вино и се бъркайте, докато алкохолът се изпари. Постепенно добавете част от горещия пилешки бульон, в който е разтворен шафранът. Щом оризът поеме половината бульон, добавете солта, замразения грах и нарязаната на ситни кубчета червена месеста чушка.

Накрая с последната порция горещ бульон добавeте морските дарове и наденицата. Разбъркайте всичко старателно, докато оризът напълно поеме течността и стане мек и сочен.

По желание покрийте паелята с алуминиево фолио и я сложете във фурна, загрята на 150°C за 20 минути, докато оризът поеме цялата течност и ястието се запече. След като се извади от фурната, съдът се оставя покрит още 5-8 минути. При сервиране се поръсва с лимонов сок.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ