Начин на приготвяне:
Настържете сиренето Фонтина предварително и го оставете настрана. Изсипете пастата в тенджера с вряща вода и я оставете да ври с малко сол. След като е полу-готова (ал денте), я отцедете през гевгир и я изсипете в голяма купа.
На предварително загрят тиган леко запържете нарязаните на кръгчета кренвирши.
Натрошете сиренето Горгондзола с вилица.
В друг тиган на слаб огън загрейте малко зехтин и готварската сметана. Сметаната разбъркайте и към нея добавете по 1 лъжица от всички сирена. Бъркайте сместа енергично под формата на осмица с дървена лъжица. Така сирената няма да залепнат на топка за дъното, а ще се стопят равномерно.
*Не слагайте следващата лъжица, докато сиренето от предишната не се стопи.
Постепенно добавяйте и останалите настъргани и натрошени сирена, и кренвиршите, като оставите само 2 лъжици пармезан за поръсване на по-късен етап.
Когато всичко се превърне в хомогенна смес, добавете сол, черен пипер и смачкан на ситно чесън. Малко преди сосът да стане напълно готов, добавете пастата към него и разбъркайте добре.
Когато ястието е готово, го отстранете от огъня, сервирайте го в дълбоки чинии и го поръсете с останалия пармезан. Може да го поръсите и с прясна зелена подправка по желание.