Аз ям! българска кухня

5 обичани български рецепти с модерен прочит от Аз ям!

Българската кухня се отличава с изключителен вкус и голямо многообразие. Голяма част от традиционните ни ястия се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение. Както повечето баби, така и ние сме почитатели на класическите рецепти, но обичаме да им добавяме по нещичко и от себе си. Вдъхновени от  националната ни кухня събрахме пет традиционни рецепти с модерен прочит от Аз ям!

Хайдушки калпак

Едва ли има българин, който да не е чувал поговорката „Никой не е по-голям от хляба“. Тя най-точно изразява нашето отношение към хляба и показва какво място заема той в нашия бит и култура. Приготвянето на хляб е една от най-старите практики по нашите земи, а самото замесване се приема като специален ритуал. Затова нямаше как да не включим рецепта със замесване на тесто. За Хайдушкият калпак с наденица Аз ям! ни помогна Ани от @Кухнята на Ани. Това ястие е подходящо за специални поводи и празници и със сигурност ще ви спечели овации на масата.

Чомлек

Пиринският край е един от най-кулинарно богатите региони у нас. Славата на пиринските ястия привлича както българи, така и много чужди туристи. Със сигурност сте опитвали капама и бански старец, но чували ли сте за Чомлек кебап? Това е едно от традиционните ястия на Пирин. По оригинална рецепта се приготвя със свински джолан, а уникалният му вкус се дължи и на специалните подправки и билки, които се добавят. Ние го приготвяме с Македонска наденица Аз ям! и резултатът е повече от възхитителен!

Друсан кебап

Още една обичана рецепта от необятния свят на традиционните български гозби е Друсаният Кебап. Много хора имат представата, че това ястие е сложно и изисква часове в кухнята, но това съвсем не е така. То се приготвя изключително лесно, с малък брой съставки. За да си приготвите Друсан кебап със суджук Аз ям! е нужно само да запържите малко зеленчуци и да оставите суджука да се задуши между тях. Продуктите ще свършат останалата работа!

Гювече

В почти всяко българско домакинство има поне един глинен съд за приготвяне или съхранение на храна. Традицията да се готви в грънци е определяща за нашата национална кухня и е особеност, която ни обединява. Тя не е никак случайна, защото така приготвени, ястията се задушават по неповторим начин и всички вкусове се усещат отчетливо. Особено популярни са малките гювечета, в които можем лесно да си приготвим нещо набързо без да правим компромис с вкуса. Достатъчно е да следвате нашата рецепта за класическо гювече с кренвирши Аз ям! и люта чушка.

Класическо гювече с кренвирши и люта чушка

Мусака

Не си спомняме да сме срещали българин, който да не харесва муска. Историята на това ястие е истинско кулинарно пътешествие. Оказва се, че има арабски произход, въпреки, че често я асоциираме с Гърция. Много страни имат тяхна версия на мусаката, но нашата винаги ни се е струвала най-вкусна. Докато гърците я приготвят с патладжани, у нас комбинацията от картофи, домати и кълцано месо е на почит. Ние я правим така: сочна, с плътна заливка и вкусен аромат.

Цветна мусака с тиквички и патладжан

Българската кухня е богата и разнообразна и има много място за експерименти! Надяваме се, че сме ви вдъхновили с нашите рецепти и очакваме да споделите кулинарните си преживявания с нас във Facebook или с хаштаг #azyambg в Instagram.

 

 

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ