Печени картофи с наденица, сметана и вино

Рецепти 60 мин Сложност Порции 2-4

Необходими продукти:

  • 400 г картофи
  • 200 г Софийска наденица Аз ям!
  • 1 глава лук
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 4-5 клонки мащерка
  • 80 мл сухо бяло вино
  • 60 г заквасена сметана
  • 30 г масло

Начин на приготвяне:

Измийте добре картофите и без да ги белите, нарежете на колелца с дебелина около 3-4 мм.

В тиган загрейте зехтина и сотирайте нарязания на дребно лук до омекване за 4-5 минути. Добавете пасирания чесън и половината листенца мащерка и гответе още 30 секунди. Налейте виното, разбъркайте и оставете алкохолът да се изпари за няколко минути. Добавете сметаната, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.

Намажете с масло индивидуални съдове за печене и подредете картофите и нарязаната на тънки колелца наденица под ъгъл, разпределете соса и поръсете с останалата мащерка. Покрийте съдовете с алуминиево фолио и печете в предварително загрята до 160 градуса фурна за 40-45 минути. Махнете фолиото, настройте фурната на функция грил и 220 градуса и печете още 15 минути.

Охладете за 8-10 минути, поръсете с малко прясна мащерка и чили на люспи и сервирайте.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ