Печено зеле с праз и наденица

Рецепти 100 мин Сложност Порции 4

Необходими продукти:

  • 4 парчета Македонска наденица Аз ям!
  • 800 г кисело зеле
  • 500 г праз
  • 6-7 с. л. олио
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 200 мл зелев сок
  • 100 мл вода
  • 2 дафинови листа
  • 40 г масло
  • 4 сухи червени чушки
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В голям тиган загрейте олиото и запържете нарязания на колеца праз с малко сол за 6-7 минути. Почистете сухите чушки от семената, накъсайте ги с ръка на едри парчета и добавете към праза. Гответе още 3-4 минути, за да могат чушките да освободят аромата си.

Нарежете киселото зеле на едро и го сложете в тава за печене. Добавете към него запържените праз и чушки и налейте зелевия сок и водата. Прибавете нарязаното на парченца масло и дафиновия лист и покрийте с капак или фолио. Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна 50 минути.

Разрежете наденицата на две и на всяко парче направете дълбоки диагонални разрези. Сложете парчетата наденица върху зелето и притиснете леко в него и върнете съда във фурната за 25-30 минути, като увеличите градусите до 220. Охладете за 10-15 минути и поднесете със ситно нарязан магданоз.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ