Пица с луканка на барбекю

Рецепти 30 мин Сложност Порции 3

Хранителни стойности:

156
kcal
67 г
протеини
73 г
мазнини
144 г
въглехидрати
2 г
фибри

Приблизителни стойности, базирани на една порция

Необходими продукти:

  • За тестото
  • 300 мл леко затоплена вода
  • 1 ч. л. мед
  • 1/2 ч. л. суха мая
  • 450 г брашнп за пица
  • 1/2 с. л. сол
  • зехтин
  • За соса
  • 400 г доматено пюре
  • 1/3 ч. л. сол
  • 7 бр. листа пресен босилек
  • 2 с. л. зехтин
  • За плънката
  • 1 бр. луканка Аз ям!
  • 1 чушка
  • 50 г чери домати
  • 500 г моцарела
  • 50 гр маслини
  • 2/3 бр. пресни гъби
  • 5 бр. листа пресен босилек

Начин на приготвяне:

Към леко затоплената вода разтворете меда. След това прибавете маята и оставете покрит съда на една страна за 5 минути.

В голяма купа изсипете брашното и към него добавете солта. Разбъркайте добре солта в брашното.За най-добри резултати използвайте брашно за пица. Активираната вече мая изсипете в средата на брашното и разбъркайте с дървена бъркалка докато тестото се събере.

Набрашнете леко плота и изсипете тестото за кратко размесване. Размесете с едната ръка, като с другата леко придържате. При месенето, тестото трябва да се разтяга напред. Ще разберете, че е готово, когато стане по-жилаво и еластично. Размесеното тесто намажете с малко зехтин и оставете да отпочине, покрито плътно с фолио.

За приготвянето на соса използвайте пасатор. В него изсипете доматеното пюре, босилека, солта и зехтина.

Отпочиналото вече тесто оваляйте в брашно и разделете на три. Всяко парче се намазва със зехтин и се прегъва „като книга“ около 8-9 пъти, за да се развие глутенът. Парчетата се поставят в отделни съдове и се покриват с фолио. Оставят се да втасат на топло, докато не удвоят размера си.

След като тестата втасат се прибират в хладилник за да ферментират. Тестото ферментира за около 16-24 часа.

Преди приготвянето на пицата – тестото трябва да се извади от хладилника поне 60 минути по-рано, за да достигне стайна температура.

За да оформите тестото отново го оваляйте в брашно, и започнете да притискате с пръсти от средата към края. Трябва да оставите борд на пицата, който при изпичане се надува и става хрупкав. След това вдигнете тесото във въздуха и започнете да го завъртате, като придържате с пръсти.

Върху разточеното тесто сложете от соса и малко зехтин. Поръсете с моцарела, за да не се свлича плънката ви. След това наредете малко маслини, чушка, гъби и луканка Аз ям! Покрийте с моцарела и отново поръсете със зехтин.

Пицата се пече на барбекю, върху плоча за 10-15 минути, като се завърта на всеки 2 минути.

 

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ