Начин на приготвяне:
Към леко затоплената вода разтворете меда. След това прибавете маята и оставете покрит съда на една страна за 5 минути.
В голяма купа изсипете брашното и към него добавете солта. Разбъркайте добре солта в брашното.За най-добри резултати използвайте брашно за пица. Активираната вече мая изсипете в средата на брашното и разбъркайте с дървена бъркалка докато тестото се събере.
Набрашнете леко плота и изсипете тестото за кратко размесване. Размесете с едната ръка, като с другата леко придържате. При месенето, тестото трябва да се разтяга напред. Ще разберете, че е готово, когато стане по-жилаво и еластично. Размесеното тесто намажете с малко зехтин и оставете да отпочине, покрито плътно с фолио.
За приготвянето на соса използвайте пасатор. В него изсипете доматеното пюре, босилека, солта и зехтина.
Отпочиналото вече тесто оваляйте в брашно и разделете на три. Всяко парче се намазва със зехтин и се прегъва „като книга“ около 8-9 пъти, за да се развие глутенът. Парчетата се поставят в отделни съдове и се покриват с фолио. Оставят се да втасат на топло, докато не удвоят размера си.
След като тестата втасат се прибират в хладилник за да ферментират. Тестото ферментира за около 16-24 часа.
Преди приготвянето на пицата – тестото трябва да се извади от хладилника поне 60 минути по-рано, за да достигне стайна температура.
За да оформите тестото отново го оваляйте в брашно, и започнете да притискате с пръсти от средата към края. Трябва да оставите борд на пицата, който при изпичане се надува и става хрупкав. След това вдигнете тесото във въздуха и започнете да го завъртате, като придържате с пръсти.
Върху разточеното тесто сложете от соса и малко зехтин. Поръсете с моцарела, за да не се свлича плънката ви. След това наредете малко маслини, чушка, гъби и луканка Аз ям! Покрийте с моцарела и отново поръсете със зехтин.
Пицата се пече на барбекю, върху плоча за 10-15 минути, като се завърта на всеки 2 минути.