Пълнени гъби със сушени домати и мезелък

Рецепти 35 мин Сложност Порции 4-6

Необходими продукти:

  • 14 средно големи гъби
  • 60 г мезелък Аз ям!
  • 3 с. л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 глава лук
  • 2 с. л. нарязани орехови ядки
  • 3-4 бр. сушени домати в зехтин
  • 2-3 стръка магданоз
  • лимонова кора
  • 1/2 ч. л. сол
  • черен пипер на вкус
  • За магданозения сос
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • сок от половин лимон
  • 50 мл зехтин
  • щипка сол
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете гъбите, махнете пънчетата и поръсете с малко зехтин и сол. Печете 10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. През това време пригответе плънката.

В тиган загрейте зехтина и сотирайте ситно нарязания лук за 3-4 минути. Добавете нарязаните орехови ядки и гответе още 3-4 минути. Сложете ситно нарязания чесън, разбъркайте и след минута свалете съда от котлона. Прехвърлете сместа в купа и добавете нарязаните на дребно сушени домати и магданоз, посолете и подправете с черен пипер и лимонова кора.

Извадете гъбите от фурната и напълнете с плънката. Отгоре подредете тънко нарязан мезелък и върнете във фурната за още 7-8 минути. Пригответе магданозения сос.

Нарежете магданоза на ситно и сложете в купа. добавете пасирания чесън и подправете със сол и черен пипер. В отделна купичка разбийте зехтина и лимоновия сок и залейте магданоза. Разбъркайте добре и оставете настрана.

Извадете гъбите от фурната и върху всяка сложете по малко от магданозения сос. Настържете малко лимонова кора и поднесете топки или студени.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ