Пълнени чушки с кайма и бял сос

Рецепти 80 мин Сложност Порции 4-6

Необходими продукти:

  • 500 г кайма
  • 8 средно големи червени чушки
  • 150 г ориз
  • 400 мл зеленчуков бульон
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 50 мл олио
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. лют пипер
  • 3-4 клонки пресен магданоз
  • сол на вкус
  • За соса
  • 2 с. л. олио
  • 2 с. л. масло
  • 200 г кисело мляко
  • 4 с. л. брашно
  • 3 жълтъка
  • 300 мл прясно мляко
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

В голям тиган загрейте олиото и запържете за 2-3 минути ситно нарязаните лук и морков. Добавете каймата и гответе, докато се сготви и раздроби на дребни парченца и започне да покафенява. Сложете ориза и подправете със сол, черен пипер и лют пипер. Разбъркайте и налейте бульона. Оставете на средно силен огън, докато ориза поеме цялата течност, като разбърквате от време на време. Свалете съда от котлона и оставете сместа да се охлади за малко.

Измийте чушките, отрежете внимателно капачетата и почистете от семената. Посолете чушките отвътре и напълнете с плънката. Подредете в тавичка за печене, покрийте с капачетата и налейте вода, която да покрие чушките на около 1/3. Покрийте с фолио и печете 40 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Махнете фолиото и печете още 20 минути.

За да приготвите соса, в касерола загрейте олиото и маслото и добавете брашното. Гответе 3-4 минути като бъркате непрекъснато, за да се запържи брашното добре. В купа разбийте жълтъците с двата вида мляко и подправете със сол. Налейте сместа при запърженото брашно и гответе при непрекъснато бъркане 8-10 минути, докато соса достигне желаната гъстота.

Охладете чушките за 10 минути и поднесете със соса, поръсени със ситно нарязан магданоз.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ