Пърленка с домашно кьопоолу, сирене и сушеница

Рецепти 60 мин Сложност Порции 4

Необходими продукти:

  • За пърленките
  • 450 г брашно
  • 130 г кисело мляко
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. пресен магданоз
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сол
  • За кьопоолуто
  • 2 патладжана (700 г патладжан)
  • 1 жълта чушка
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 50 мл зехтин
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 4-5 клонки пресен магданоз
  • 3 скилидки чесън
  • сок от 1/2 лимон
  • 50 г орехови ядки
  • За сервиране
  • 2 стръка пресен лук
  • 50 г сирене
  • 1 опаковка белена сушеница Аз ям!

Начин на приготвяне:

Измитите зеленчуци надупчете с нож на две три места и поставете в покрита с хартия тава за печене. Печете 20 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Изберете функция грил и печете още 15-20 мниути, докато зеленчуците омекнат и се запекат.

Пригответе тестото за пърленките. В голяма купа сложете брашното, чесъна, бакпулвера и солта. Добавете двата вида мляко и ситно нарязания магданоз и разбъркайте, докато започне да се оформя тесто. Прехвърлете на леко набрашнен плот и месете 5-6 минути, докато тестото стане гладко. Ако е прекалено меко, добавете още няколко лъжици брашно. Върнете в купата, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете тестото да почине за 20 минути.

Извадете зеленчуците от фурната, покрийте с фолио и оставете да се задушат и охладят.

Обелете патладжана и чушките и нарежете на ситно. Може да ползвате и кухненски робот, ако предпочитате пастета да е гладък. Сложете ситно нарязаните зеленчуци в купа, добавете пасирания чесън, ситно нарязания магданоз, зехтина и нарязаните орехови ядки. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок, разбъркайте добре и оставете настрана.

Разделете тестото на еднакви парчета и оформете на топки. Разточете на тънка кора с диаметър около 10-12 см и намаслете всяка с малко зехтин. Печете в сух тиган на средно силен огън по 2 минути на страна. Готовите пърленки дръжте под кърпа, за да остана топли. Сервирайте като върху всяка пърленка сложите няколко лъжици кьопоолу, малко натрошено сирене, ситно нарязан пресен лук и добро количество нарязана на тънко белена сушеница Аз ям!

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ