Ризото със Заралийски салам, козе сирене и грах

Рецепти 30 мин Сложност Порции 4-6

Необходими продукти:

  • 170 г Заралийски салам Аз ям!
  • 280 г ориз за ризото
  • 1 л горещ зеленчуков бульон
  • 3 с. л. зехтин
  • 25 г масло
  • 1/2 лук
  • 2 скилидки чесън
  • 150 мл бяло вино
  • 160 г замразен грах
  • 80 г козе сирене
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 75 г пармезан
  • За магданозеното олио
  • 1 връзка магданоз
  • 100 мл зехтин

Начин на приготвяне:

В малка касерола кипнете подсолена вода и бланширайте магданоза за 15-20 секунди. Извадете и веднага сложете в ледено студена вода, за да спрете готвенето и да запазите яркия зелен цвят. Отцедете и прехвърлете в блендер. Налейте зехтина и разбийте добре. Прецедете зехтина през филтър за каде или фина цедка и оставете настрана.

В малък тиган запържете с 1 с.л. от зехтина нарязания на малки кубчета Заралийски салам, докато стане златист и хрупкав. Извадете в чиния и оставете настрана.

В тенджера загрейте зехтина и сотирайте за 3-4 минути ситно нарязаният лук. Добавете пасираният чесън и гответе 10 секунди. Сложете ориза, разбъркайте докато се намасли добре и стане прозрачен. Налейте виното и оставете за няколко минути да се изпари алкохола. Започнете да добавяте по 1 черпак наведнъж от горещия бульон и не спирайте да бъркате. Гответе ризотото 18-20 минути, докато ориза се сготви, но остане ал денте. В края на готвенето сложете граха, натрошеното козе сирене и нарязнаия на кубчета заралийски салам и разбъркайте. Преди да свалите съда от котлона добавете маслото и настъргания пармезан.

Поднесете ризотото веднага поръсено в още малко пармезан и магданозеното олио.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ