Вкусни идеи

Що е то текс-мекс кухня?

Вероятно ви се е случвало да чуете за текс-мекс кухнята и със сигурност сте опитвали поне веднъж бурито, такоси или тортила чипс. Вкусът им е запомнящ се, а желанието да повторите се увеличава с всяка хапка. Но какво е текст-мекс кухнята и какво ѝ е толкова специалното?

Първоначално изразът „текс-мекс“ се отнасял за наименование на ЖП линията, която свързвала щата Тексас с Мексико през далечната 1875 г. Текс-мекс кухнята се заражда благодарение на техано населението, което живее в този район на САЩ и Мексико. Тя представлява фюжън микс от мексиканската и американската кухня. Храната, която местните заселници приготвяли била толкова апетитна и вкусна, че бързо става популярна из останалите щати и Канада.

Съставките в текс-мекс ястията са често срещани в мексиканската кухня, но част от тях не са традиционни за Мексико. Най-използвани са настърганият кашкавал, месо и по-конкретно свинско, телешко или пилешко, боб, чушки, специални подправки и разбира се, царевичните тортила питки. Ястия като чили кон карне, начос, хрупкавите такоси и фахитас са изобретения на текс-мекс кухнята и са любими на мнозина хора по света.

У нас този тип вкусотии набират силна популярност през последните години. Затова решихме да фокусираме темата „Аз ям! навън“ именно върху текс-мекс кухнята през топлите месеци и да ви покажем как с много малко можете да постигнете съвършен и апетитен резултат. Вече загатнахме с няколко рецепти, които спокойно можете да приготвите у дома или навън сред природата.

Очаквайте още вкусни рецепти в темата „Аз ям! навън“ на www.azyam.bg

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ