Начин на приготвяне:
В една купа изсипете топлата вода и добавете маята със щипка захар. Оставете на една страна докато се активира. В друга голяма купа изсипете 250 гр. от брашното и добавете солта, захарта и разбъркайте много добре сухите съставки. Добавете към брашното шупналата мая като я разбъркате преди това. Добавете още жълтъка и разтопеното масло. Разбъркайте с дървена лъжица, а след това на ръка. Оформете тестото на топка, поставете в купа и покрийте плътно с фолио. Оставете за 10мин. в хладилник.
Тестото се оформя в размери 18 х 18см. За целта в хартия за печене очертайте квадрат с тези размери, поставете тестото в него, загърнете тестото с хартията и разточете. Готовото тесто приберете в хладилник за 30минути. След това нарежете студено масло на парчета и наредете в квадрата от хартия. Първо почуквайте с точилка, а след това разточвайте. Готовото пакетирано масло в хартия приберете в хладилника да престоява заедно с тестото.
Поставете тестото на плота пред вас под формата на ромб. В центъра на тестото поставете маслото и го загърнете като пакет. Притеснете леко с пръсти. При необходимост поръсвайте с брашно, като изтупвате излишното. Първо потупвайте тестото, а след това разточвайте от центъра към краищата му . Завъртете тестото и повторете. Оформете на правоъгълник с размери около 20см. Една трета от тестото завърнете навътре, а с другият край прехлупете тестото. Увийте го с фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
Поставете тестото с дългата му част пред вас и отново повторете горната част с потупвания и разточване .Увийте с фолио и приберете в хладилник за 10минути. След това отново поставете тестото с дългата му част пред вас и повторете горната част с потупвания и разточване .Този път загърнете тестото на две, увийте във свежо фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
Разточете тестото с размери около 25 х 25см. Разрежете го на триъгълници, широки в основата около 7см. Подгответе и голяма тава застлана с хартия за печене. Всеки един триъгълник разрежете в основата и издърпайте леко върха му, като го потупвате в плота. След това навийте кроасана. Намажете кроасаните с разбито яйце.
Покрийте кроасаните с тава и оставете на стайна температура докао не увеличат два пъти обема си. Втасалите кроасани намажете с разбито чйце отново преди печенето и поръсете със сусам . Печете в загрята на 200 градуса фурна с включен горен и долен реотан до готовност или около 20минути на средна скара.
Готовите кроасани извадете от тавата и оставете настрана докато се охладят. Разрежете на две и намажете с песто или крема сирене. Поръсете със салата и наредете телешка луканка Аз ям!, резени домат и моцарела.