Хайдушки калпак с наденица

С наденица 90 мин Сложност Порции 6

Необходими продукти:

  • За тестото
  • 600 гр брашно
  • 11 гр суха мая
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл вода
  • 50 мл олио
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • За плънката
  • 2 бр. Македонска наденица Аз ям!
  • 50 гр кисели краставички
  • 1/2 глава лук
  • 1 стрък праз
  • щипка червен пипер
  • щипка сол
  • 1 червена чушка
  • 150 гр гъби печурки

Начин на приготвяне:

Първо смесете сухите съставки. В голяма купа прибавете 500гр. от брашното, сухата мая, солта, захарта и разбъркайте. След това направете „кладенче“ в средата и добавете леко затоплено прясното мляко и водата. Прибавете разбитото яйце и олиото. Разбърквайте с дървена лъжица докато получите хомогенна смес.

Започнете да добавяте и останалото брашно, докато замесите меко, еластично и нелепнещо тесто. Готовото тесто оформете на топка и намазнете с олио. Поставете го в купа, като го покриете, за да не изсъхне и оставете докато удвои ообема си.Втасалото тесто размесете леко на плота и разделете на 4 еднакви части. Първото парче разточете с диаметър около 31 см. Поставете тестото на дъното на тавата, като леко захващате и стените й. Останалите 3 части разточете на дълги фитили. Трите фитила сплетете на плитка и поставете по края на тавата. така че в центъра на тавата да се получи дупка. Набодете дъното на тавата с вилица, покрийте и оставете да втаса около 20мин.

През това време пригответе плънката. За целта нарежете гъбите, чушката, лука ,краставичките и праза на дребно. В тиган сложете около 50 мл олио и  добавете зеленчуците солта и черният пипер. Гответе докато се задушат и омекнат. След това прибавете наденицата и гответе още няколко минутки, докато се запече. Преди да свалите от котлона добавете останалите подправки и киселите краставички. Свалете от котлона и добавете маслото, като разбърквате, докато се разтопи.

Изсипете плънката във вече втасалото тесто. Намажете тестото с разбития жълтък и прясно мляко и поръсете със сусам. Печете в загрята фурна на 180 градуса до готовност . Десет минути преди да извадите от фурната поръсете плънката с настърган кашкавал.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ