Вкусни идеи

5 лесни закуски с кренвирши

Факт е, че през седмицата ставаме доста по-рано – дали за работа, дали за лекции или за да заведем децата на ясла, градина или училище. В стремежа си да сме продуктивни от понеделник до петък, рядко ни остава време да се поглезим и да се насладим на живота и свободното ни време. Именно това превръща събота и неделя в най-чаканите дни от седмицата.

Но както знаем, въпреки че уикендът заема почти 1/3 от седмицата, това време никога не е достатъчно, за да си отпочинем подобаващо и да свършим всичко, което сме планирали – да пуснем пералня, да изчистим дома, да се разходим с децата и любимите хора, да обърнем внимание на приятели и познати, да се забавляваме и т.н.

Обикновено първото, което всеки от нас иска да направи през почивните дни, е да се наспи, а второто – да се наслади на една спокойна закуска в компанията на чаша кафе. Сигурни сме, че да станете от сън и да се затворите веднага в кухнята, не е първото нещо, което ви се иска да направите в съботната сутрин. Но както винаги, ние сме тук, за да ви вдъхновим и да ви дадем няколко чудни идеи за бързи и лесни закуски с кренвирши – коя от коя по-вкусна. Затова не губете време, а запретнете ръкави, изберете своя фаворит от петте рецепти на Аз ям! и Бон Апети и дерзайте!

КРЕНВИРШКИ

5 лесни рецепти с кренвирши Аз ям!

Кренвиршката безспорно е една от най-популярните и класически закуски у нас. Можете да я откриете във всяка баничарница или закусвалня във вашия град и със сигурност вашите баби са ви приготвяли неведнъж такива, когато сте били деца.

За да ги приготвите не е нужно висше образование, нито особено много време за подготовка. Просто разстелете едно бутер тесто, намажете го с подходяща плънка – например лютеница, айвар или доматено пюре, добавете един цял кренвирш Аз ям! и завийте на руло. Нарежете рулцето на малки кръгли парчета и изпечете в добре загрята фурна. Извадете, когато кренвиршките добият приятен златист загар и сервирайте топли с нещо подходящо за топене.

БАНИЧКИ С КРЕНВИРШИ И КАШКАВАЛ

5 лесни рецепти с кренвирши Аз ям!

Баницата е може би най-любимото ни и най-разпознаваемото българско ястие. Разходете се из цялата страна и ще откриете безброй вариации на тази класика. Правоъгълна, триъгълна, кръгла, навита, с плънка, без плънка, с месо, с плодове… Изборът е необятен, също толкова колкото е въображението ни. Това ни накара да се вдъхновим и заедно с Бон Aпети забъркахме едни бързи банички с кренвирши и кашкавал, от които да си оближете пръстите! А ето и как да ги приготвите.
Намажете един лист точени кори за баница със смес от малко олио и разбито яйце. Поставете втори лист отгоре и ги слепете един за друг. След това ги нарежете по ширината на по-малки, продълговати части, в които сложете кренвирши Аз ям!, нарязани на кубчета и настърган на ситно кашкавал. Сгънете на триъгълничета и поставете в тава върху хартия за печене. Намажете баничките с останалата част от яйчената смес и поръсете с кимион. Печете в добре загрята фурна до златист загар. Сервирайте ги топли и консумирайте с усмивка и чаша пресен айран.

ХОТДОГ НА СПИРАЛИ

5 лесни рецепти с кренвирши Аз ям!

Ето нещо, което сме почти убедени, че не сте се сетили да приготвите с кренвирши, а ви гарантираме, че крайният резултат е толкова впечатляващ колкото е визията му.
Какво е нужно да направите, за да приготвите тази симпатична и свежа рецепта Aз ям! и Бон Апети? Първо, забучете половин кренвирш на клечка, след което го разрежете внимателно и го изтеглете надолу, за да получите спирала. Разточете пухкаво тесто и го навийте в разрязаните места между кренвирша и клечката. Изпържете в нагорещен тиган с олио до получаване на златист загар или до изпичане на тестото. Сервирайте топли и гарнирайте с прясна салата с домати.

ПЪЛНЕН ХЛЯБ

5 лесни рецепти с кренвирши Аз ям!

Всички сме чували, виждали, та дори и опитвали най-различни вариации на ястия, поднесени в хляб, като например емблематичната супа в купа от хлебче. Но опитвали ли сте пълнен хляб с кренвирши Аз ям!? Приготвянето му е изключително лесно и а времето за печене отнема почти толкова време, колкото е нужно, за да изпиете чашата сутрешно кафе.
Вземете един кръгъл хляб и направете разрези в горната му част, които да оформят квадратчета. Разрежете един кренвирш Аз ям! на кръгчета под ъгъл, а кашкавала на продълговати резенчета и запълнете разрезите в хляба с тях. В купичка смесете нарязан на дребно пресен лук с едно разбито яйце. С получената смес покрийте обилно хляба. Завийте във фолио и печете в добре загрята фурна до разтапяне на кашкавала. Сервирайте цял, докато е хлябът е топъл.

СОЛЕНКИ С КРЕНВИРШИ

5 лесни рецепти с кренвирши Аз ям!

На последно, но не по важност, място ви представяме шампионът на нашите 5 бързи рецепти за закуска – соленки с кренвирши Аз ям! Те са перфектен избор както за закуска, така и като интересно решение за следобедно хапване или като перфектна част от обилната трапеза по случай даден празник. Гарантираме ви, че всеки, който ги опита, ще иска допълнителна порция!
А ето и рецептата, която приготвихме специално за вас с Бон Апети.
Пригответе смес за тесто от брашно, краве масло, сол и подправки по избор. Към него добавете настърган обикновен кашкавал или чедър, както и нарязани на кубчета кренвирши Аз ям! Добавете кисело мляко и омесете всичко, докато получите хомогенна смес. Оформете полученото тесто на топка и разточете в тава, покрита с хартия за печене. Разрежете разстеленото тесто в квадратни формички и печете в добре загрята фурна до получаване на златист загар. Сервирайте готовите соленки топли, поднесени с купичка кисело мляко или айран.

Пожелаваме ви страхотен уикенд и забавно приготвяне на най-вкусната закуска за почивните дни. Готовите резултати можете да споделите с нас във Facebook и Instagram.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ