Вкусни идеи

7 съвета как да готвим по-бързо и ефикасно

Сигурни сме, че на всеки от нас му се е случвало да умува с часове какво да сготви за закуска, за обяд или за вечеря. В такива моменти обикновено прибягваме до нашия добър приятел Интернета, където стотици, та дори хиляди рецепти и кулинарно вдъхновение, заснети и приготвени по различни уникални начини ни очакват на един клик разстояние. Разбира се, в днешно време никой няма възможността да прекара цял ден в кухнята, особено през уикенда и затова най-честият избор на идея е някоя бърза рецепта, която се приготвя за по-малко от 30 минути.

Вече избрали своето вдъхновение, се втурвате към кухнята, изваждате нужните продукти от хладилника и започвате да готвите. Изведнъж обаче осъзнавате как бързата 30-минутна рецепта ви отнема много повече от посоченото време, а часовете прекарани в готвене стават все повече.

Тъй като и ние сме изпадали неведнъж в тази ситуация, се замислихме как можем да оптимизираме готвенето, така че хем да бъде бързо, хем да бъде вкусно. Резултатът са тези 7 съвета, които ни помогнаха на приготвяме любимите си рецепти не само по-скоростно, но и по-ефикасно. А днес ги споделяме и с вас.

1. ОПТИМИЗИРАЙТЕ ВАШЕТО ПРОСТРАНСТВО ЗА ГОТВЕНЕ

Преди да отворите готварската книга и да се впуснете в готварски приключения, трябва да знаете, че можете да спестите много време в готвене, ако оптимизирате своята кухня и сте сигурни, че тя е готова за вас.

Започнете с удобна дъска за рязане и остър нож. Със сигурност ще имате нужда и от други готварски прибори, които ще използвате често, като шпатула, бъркалка, мерителни лъжички и чашки, няколко купи, в които да сложите вече нарязаните зеленчуци или месо и разбира се кошче за боклук, където да изхвърляте отпадъците. Но не мислете само за приборите – ще имате нужда от сол, пипер, олио, масло, оцет, зехтин и често използвани зеленчуци като лук и чесън. Тъй като е много вероятно да ги използвате по-често, отколкото си мислите, те трябва да са на достъпно за вас място.
Преди да започнете да готвите, огледайте се. Всички тези неща наблизо ли са? Лесно ли можете да ги достигнете? Ако отговорът е „да“, значи се справяте чудесно дотук и можете да преминете към следващата стъпка.

2. ПРОЧЕТЕТЕ РЕЦЕПТАТА ДОБРЕ. НЯКОЛКО ПЪТИ.

„Опитвам се да готвя по-бързо, защо ми е да я чета по няколко пъти?!“, вероятно ще си помислите в този момент, но повярвайте ни – тази стъпка е от особена важност и еквивалент на добре познатата българска поговорка „три пъти мери, един път режи“. Това ще ви помогне да разберете като за начало, дали изобщо можете да я приготвите. Например, ако имате 45 минути, за да приготвите обяда си, а стъпка 3 от рецептата изисква продуктите да отлежат в хладилника за 6 часа, надали е добър вариант да се захващате да я приготвяте изобщо.

Освен това, добрият прочит на рецептата няколко пъти ще ви помогне да си спестите време, като например да пуснете фурната да загрява, да размразите предварително едни продукти или да нарежете и да пасирате други.

3. СЪБЕРЕТЕ И ПОДГОТВЕТЕ НУЖНИТЕ ПРОДУКТИ

Ако сте гледали как готвят професионалните шеф-готвачи, вероятно ви е направило впечатление, как всичко, което е нужно за даденото ястие, е предварително подготвено пред тях. На езика на готвачите, това се казва “mise an place”. Изразът идва от френски език и означава „всичко на мястото си“. Така те спестяват време в готвенето, като предварително си правят така наречените заготовки.
Но и в домашни условия можете да се изявите като истински професионалисти, като извадите и подготвите нужните продукти преди да започнете истинската процедура по готвенето. По този начин не само ще си спестите време, но няма и да се налага да бързате и да вършите няколко неща наведнъж, с което рискувате ястието ви да кипне или загори.

4. ОСИГУРЕТЕ СИ НУЖНОТО ПРОСТРАНСТВО

Един ценен съвет от Аз ям! – винаги поддържайте дъската си чиста, докато готвите. Ако постоянно се опитвате да се вместите в малкото останало пространство върху нея, за да нарежете последния картоф на кубчета, това ще ви забави.

За да предотвратите това, използвайте комплект от малки купички, в които оставите всеки настърган, нарязан или премерен с мерителната лъжичка продукт. В друга, по-голяма купа събирайте отпадъците или просто поставете кошчето на близко до вас разстояние, за да можете да разчиствате спокойно дъската си, преди да подготвите следващата съставка. Един професионален съвет – ако част от продуктите трябва да отидат на едно място след нарязването им, можете да си освободите място, като просто ги съберете в една по-голяма купа.

По същата логика, когато готвите повече неща, използвайте достатъчно голям тиган, за да можете да приготвите всичко наведнъж. Но гледайте да не го препълвате, в противен случай сготвянето на продуктите ще отнеме повече време и ще им попречите да придобият онзи златист загар, който търсите.

5. ПОЧИСТВАЙТЕ МЕЖДУВРЕМЕННО

В много семейства важи правилото „аз готвя, ти миеш чиниите после“. Въпреки че това е честно спрямо човека, който е отделил време за приготвянето на вечерята, струпването на дъски, ножове, чинии и тенджери в мивката, може да ви забави и дори да ви попречи.

Именно затова, ако измивате по някой друг съд, докато готвите, можете да си освободите място, за да оставите нещо настрана, докато работите върху друго, да подготвите някой продукт за тигана, докато друг се готви и каквото друго ви е нужно, за да развихрите още повече своето въображение. Освен това измиването на мръсен съд е в пъти по-бързо и по-лесно, преди мръсотията по него да е засъхнала.
Ето няколко съвета как да оптимизирате миенето на съдове, докато готвите:
– Оставете една купа, пълна със сапунена вода в мивката и в нея сложете всички мерителни чашки и лъжички. Ако ги използвате по няколко пъти на готвене, това ще направи отстраняването на остатъците от мазните съставки по тях по-лесно.
– Ако кошчето ви за боклук се намира далече от вас, вземете купа, в която да хвърляте отпадъците. По този начин те не се разпиляват, а и всички знаем колко е досадно да чистим счупени черупки от яйца от плота и пода.
– Винаги чистата и свободна дъска ще ви помогне да сте по-бързи в готвенето. Използвайте шпатула, за да прехвърлите нарязаните продукти от нея в съответната купичка.
– Забърсвайте и почиствайте повърхностите след себе си, веднага щом приключите с дадена задача.

6. ИЗПОЛЗВАЙТЕ СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ

В повечето рецепти има моменти, в които просто е нужно да стоите и да чакате зеленчуците да се запържат, например или водата да заври. В описанието как да приготвите дадено ястие тези моменти не са описани, но прочитайки я няколко пъти, ще можете да визуализирате стъпките, които трябва да предприемете. А ако това време на изчакване е достатъчно дълго, можете да го използвате да свършите някоя от следващите стъпки в рецептата, да почистите след себе си или да измиете някоя друга чиния.
В случай че приготвяте няколко ястия наведнъж, докато чакате основното да се сготви, можете да приготвите предястието, салатата или някой вкусен сос, който да допълни завършената визия на вашето кулинарно творение на изкуството.

7. АКО СТЕ СТИГНАЛИ ДОТУК, ЗНАЧИ СТЕ НАУЧИЛИ МНОГО
Гювеч с Македонска наденица Аз ям!
Гювеч с Македонска наденица Аз ям!

Спокойно можете да се потупате по-гърба за добре свършената работа, защото ако сте стигнали до тук и сте изпълнили всичките шест стъпки преди тази, значи сте на правилния път да станете един истински бърз и ефикасен готвач. Има още много неща, които биха ви помогнали да задобреете в готвенето, като например начинът, по-който държите ножа или най-добрият начин да нарежете даден зеленчук, но това е тема на друг разговор.

Най-важният съвет, който можем да ви дадем, е да не бързате. Дайте си време, за да свикнете със стъпките и ви гарантираме, че с всеки изминал път ще ставате все по-бързи по-добри. А и все пак бързата работа е срам за майстора.

Ако все пак се чувствате готови да експериментирате, разгледайте нашите бързи рецепти под 30 минути тук и тук и подложете на тест наученото днес. Резултатите можете да споделите с нас във Facebook или с #azyambg в Instagram.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ