Аз ям! навън

Street food – новият раздел в кулинарията

В забързаното ни ежедневие често обядът изглежда като мит. Затрупани от работа, грабваме по един сандвич или парче пица, което хапваме на крак и продължаваме да действаме по задачите за деня. В други случаи пък предпочитаме да хапнем нещо набързо, приготвено навън, вместо да прекарваме часове в кухнята в стремеж да измислим следващия кулинарен шедьовър, с който да впечатлим нашите близки.

Всички тези бързи и вкусни ястия попадат най-често в графата street food. В днешно време това понятие отдавна не е просто събирателно за бързата храна, която можем да открием по улиците на града. Street food вече е цял раздел в кулинарията, а любимците ни, като бургерите и хотдога, са емблематични храни с дългогодишна история и разнообразие от вкусове и интерпретации, които можем да открием, както на улицата, така и в менютата на едни от най-изисканите ресторанти по света.

Но какво ги прави толкова специални и защо заемат толкова значимо място в градската култура?

САНДВИЧ

Всеки от нас обожава и не веднъж е опитвал и приготвял една от класиките в българската кухня – запечен сандвич със салам и кашкавал. Перфектен за закуска, за пикник или за из път, сандвичът има най-различни вариации. Можем да го срещнем като тост, принцеса с кайма или като комбинация от зеленчуци, сирена и колбаси, притиснати между две филийки хляб – понякога свежи, понякога запечени.

БУРГЕР

През последните години хамбургерите набират изключителна популярност сред street food храните в България. Сочното кюфте в комбинация с карамелизиран лук, чедър, кисели краставички и пържени картофки за гарнитура е предпочитан избор на мнозина. Вкусовете и вариациите могат да бъдат безкрайни и понякога дори и нестандартни – като бургера с 24-каратови златни хлебчета и трюфели.

 

ХОТДОГ

Преди време ти разказахме кратката история на хотдога. Този любимец на мнозина е едно от най-емблематичните street food ястия не само у нас, но и в множество градове по света, като Ню Йорк, Чикаго и Копенхаген. Комбинациите от продукти варират според географската ширина, но ключовата съставка си остава една – кренвиршът.

ПИЦА

Ако попитаме 100 човека, коя е най-любимата им храна, безспорно по-голямата част от тях ще отговорят пица. А статистиките го доказват – всяка секунда в Щатите се изяждат по 350 парчета пица. Този кулинарен шедьовър с италиански произход, покрит с обилно количество кашкавал, сирена и колбас е любима храна, дори и на астронавтите. Именно затова НАСА инвестират в разработването на 3D принтер, който може да приготви пица в открития космос два пъти по-бързо от обикновения шеф готвач.

 

ТОРТИЛИ, ТАКОСИ И КЕСАДИЛЯ

Обожаваме мексиканската кухня! Пикантният вкус на лютите чушлета придават автентичност на всяка рецепта, а царевичната питка е в основата на най-популярните street food ястия. Телешко, пилешко, свинско – изборът на месо е ваш. Гарнирайте го с гуакамоле, прясна салца, кашкавал, боб и ориз. Завийте питката според предпочитанията или оформете като кесадиля и запечете във фурна. Не забравяйте гарнитурата от пържени или сотирани картофки или полятите с разтопен чедър начос. Гарантираме ви, че ще искате допълнително!

Благодарение на уникалните и достъпни продукти на Аз ям!, вече можеш спокойно да приготвиш своите street food любимци и у дома. Избери от списъка ни с неповторимите ни рецепти на едни от най-големите професионалисти в бранша тук.

Натиснете "ENTER" за търсене или "ESC" за отказ